torstai 7. marraskuuta 2013

Hyvästit kieriville kerille

 
Ajauduin tässä eräänä päivänä Lankaterapiaa-blogiin, jossa upeiden neuleiden lisäksi silmiini pisti kapistus nimeltä kerinpuikko (engl. nostepinne). En ollut tällaisesta kuullutkaan, mutta vaikutti varsin näppärältä, koska sen avulla vyyhdistä saa kerittyä lankakerän, jota voi alkaa käyttää sisältä päin. Eli kerän pitäisi pysyä nätisti paikallaan eikä pyöriä sohvan alla neuloessa, kuten tavallisella lankapallolla tuppaa käymään. Tokihan voisi ostaa myös kerintävekottimet kotiin, mutta sitä en ole nähnyt ainakaan vielä tarpeelliseksi. Ainakin Lankatalo Priimassa ja Kerässä on saanut vyyhdin keriä tai jopa kerityttää sellaisella ilmaiseksi, ja monestihan langat ovat jo valmiiksi sen tyyppisellä kerällä, että loppupään pystyy kerän sisältä kaivamaan aloitusta varten. Käsin keriminen on myös ihan meditatiivista puuhaa tai jopa sosiaalista, jos tuolin selkämyksen sijaan ottaa kaverin avuksi :)

Mutta nyt mulla oli pari pientä vyyhtiä huivilankaa (odottamassa ensimmäistä kolmiohuiviprojektiani), jotka sopivasti odottivat kerimistä. Ja koska en sattunut kerinpuikkoa omistamaan, rupesin katsomaan ympäriltäni sopivaa kepukkaa siihen tarkoitukseen. Ensin löysin puisesta astiasta irronneen kahvan, mutta aikani pyöriteltyäni totesin sen liian lyhyeksi ja ohueksi tuohon tarkoitukseen. Sitten sen hokasin - rytmikapula! Eikä mikä tahansa palikka, vaan ala-asteella itse sahattu (mahdollisesti) tai ainakin hiottu! Jossain leluissa ne ovat siis säästyneet tähän päivään, aluksi ihan muskarileikeissä, sittemmin erilaisissa sohottamistouhuissa...Joten kun yhden onnistuin löytämään, niin sen otin ihan omin luvin leluista lainaani. Ensin kun jonkun aikaa lankaa olin pyöritellyt oman pääni mukaan, keksin että Googlehan taas pelastaa tilanteen. Nostepinne-tutoriaaleja löytyi jos jonkinmoisia ja niístä pari katsottuani homma alkoi luistamaan heti paremmin. Langan aloituspään kiinnitin kumilenksulla, kuten jossakin videossa kehoitettiin tekemään. Sitten lankaa kieputellaan kepin ympärille diagonaalisesti alhaalta ylös, jolloin lanka alkaa muodostaa X-kirjaimen muotoa. Sitten työkalua pyöritetään itsensä ympäri samaan aikaan, kun lankaa laitetaan sen ympärille. Tyylejä on varmasti monenlaisia -  itse tein alun niin, että tein muutaman lankakiepin aina samaan kohtaan ja sitten siirsin pyöritin keppiä enemmän kerralla. Kun lankaa alkoi olla vähän enemmän ympärillä, aloin laittaa lankaa vieri viereen niin, että keppiä liikutetaan joka kiepautuksella pikkuisen. Youtube-videoista saa varmasti selkeämmän kuvan, jos tämä homma alkoi kiinnostaa!

 
 
 
Tälläiset niistä sitten tuli, aikas hyvät ekoiksi sanoisin :) Hitaampaa puuhaa kuin tavallinen keriminen, mutta varmaankin maksaa vaivansa takaisin neuloessa.  Nämä kolme pientä kerää tulivat yhdestä 50g:n vyyhdistä, mutta metrejä siinä onkin kaksi ja puoli sataa!
 

6 kommenttia:

 1. Hienot kerät! Mä suunnittelin testaavani Fortuna-pelin keppiä... Vaatii ehkä hieman tuunausta... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hauskaa hommaa, suosittelen. Mulla tuli Fortunasta eka mielikuva Koronan kepistä, mutta se taitais ainakin olla turhan pitkä :D Fortunan kepukka saattais hyvin toimiakin, kerrohan kuinka kävi! Kivoja neuleita sulla, kävin kurkkimassa :)

   Poista
 2. Kauniita keriä sait aikaan! Mä oon nyt melkein joka ilta kerinyt jotain, alkaa kohta kerittävät loppua kesken :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, onhan mulla tuo toinen Isager-vyyhti vielä tekemättä, kuvan nähdessäni vasta tajusin :)

   Poista