maanantai 18. marraskuuta 2013

Aasialaiset kotiapulaiset

 
Vielä löytyi pari testattavaa mallia Kerällä-kirjasta, sitten laitan hyvän kiertoon :) Tiskirätti, jossa on Chinese waves-niminen neulos sekä japanilainen tawashi-pesusieni. Molempiin käytin lankakorista löytynyttä riittoisaa puuvilla-pellavaa, josta olen jo yhden rätin tehnyt tuliaisiksi aiemmin ja vieläkin siitä saisi jotain tehtyä.

Kiinalaiset aallot muodostuivat helposti oikeilla silmukoilla ja pinnasta tuli mukavan eläväinen. Tekniikkaa voisi hyödyntää myös muissa töissä. Tawashin virkkauskin oli oikein leppoisaa puuhaa, näitäkin voisi tehdä enemmän. Valmistui myös todella vikkelään, sopisivat hyvin vaikka viime hetken tuliaisiksi. Jäykähkö lanka soveltui myös paremmin virkkuuseen kuin neulontaan.

 
Molempien ohjeet olivat taas hieman puutteelliset (ilmeisesti kirja on kirjoitettu hopulla eikä ohjeita ole testineulottu/-virkattu muiden kuin kirjailijan itsensä toimesta?), joten satuinpahan hakemaan netistä, josko löytyisi apuja sieltä. Ja kas, molempiin malleihin löytyi kattavammat ohjeet ja aivan ilmaiseksi ja mikä merkittävintä -  julkaistu kauan ennen kirjaa. Joten mietinpä vain, mistä inspiraatio näihin malleihin on syntynyt?

Otin apurit heti käyttöön ja molemmat vaikuttavat kivoilta käytössäkin. Molemmissa on hinkkaukseen sopiva epätasainen pinta, joten kuivuneetkin tahrat lähtivät helposti hellasta. Tawashi on kaiketi tarkoitettu tiskaukseen, mutta sopi kyllä hyvin tiskialtaan ja hellan jynssäykseenkin. Miinuksena langasta lähtevät kuidut, ehkäpä se helpottaa pesujen myötä. Aika paksujakin nämä ovat, joten kuivuvat hitaasti. Mutta näitähän voi pestä koneessa vaikka kuinka monta kertaa ja imukykykin vain paranee ajan saatossa!


Malli: Tiskirätti ja japanilainen pesusieni tawashi, Kerällä-kirjasta. Vastaavat ilmaiset ohjeet täällä ja täällä
Lanka: paksuhko puuvilla-pellava, vyöte hukassa
Puikot: puiset 4,5mm
Koukku: 4mm
Itselle uutta: Chinese waves-pinta 
Kuvat on otettu Nokia Lumia 1020:lla, jolla on tehty myös nämä värikikkailut :)

2 kommenttia:

  1. Tuota pitäisi kokeilla kyllä, varmasti oiva väline tiskialtaassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, suosittelen! Eikä mene kauaa tekemiseen, niin voi tehdä oikeastikin välityönä.

      Poista